NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

El trasllat de Sant Blai i la ballà de la bandera enceten les festes

Montaverner celebra la festa en honor a Sant Blai per commemorar el miracle que va obrar l´any 1678 quan el poble fou assotat per una epidèmia de grip

El diumenge de resurrecció i el dilluns de pasqua, Montaverner celebra la festa en honor a Sant Blai per commemorar el miracle que va obrar l’any 1678 quan el poble fou assotat per una epidèmia de grip. Els actes importants s’encetaren l’un d’abril per la vesprada, a les vuit i mitja quan els quatre joves festers acudeixen en passacarrer fins l’església d’on ix la imatge de Sant Blai portada a coll per vuit homes per ser traslladada a casa del fester major on es dispara un castell de focs d’artifici. Ací la imatge es treta de la seua anda per ser col·locada en un altar engalanat per a l’ocasió. Els dies de festa Sant Blai ací descansa on és custodiada pel capità.

Al capità i alferes es sumen dos acompanyats que enguany són Guillem Chornet i Daniel Guarner. Segons resa la tradició els quatre festers han de ser fadrins.

Tot seguit, els veïns en massa acudeixen a la plaça major per gaudir de la ballà de la bandera.

El ball té dues parts diferenciades. En la primera els quintos, al bell mig de la plaça avancen com retuda d’honors; una mena de passos determinats de salutació gens fàcils que han de fer en parella, en paral·lel i sense equivocar-se.

La segona part és la dansa pròpiament dita. La Bandera l’agafa el portador i comença a fer-li tres voltes, tot procurant que en voleiar-la no s’hi doblegue mai, no s’enrotlle en el pal i es mantinga sempre, a més, paral·lela a terra. Les voltes, a més, es realitzen a l’alçada del cap en una direcció i després a la contrària per tornar a girar i voleiar-la a l’alçada de la cintura i novament tres i tres vegades a l’altura quasi dels turmells. Finalment amb molta cura la bandera es deixa en terra.

Al dia següent al sant se li honra amb missa i processó i té novament lloc la ballà de la bandera.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.