NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Descobrim les noves creacions de la ruta "Otos, el poble dels rellotges de sol"

Compta en l'actualitat amb 32 rellotges solars

Nombrosos rellotges de sol distribuïts arreu del poble conformen un museu a l’aire lliure. Aquest és el gran recurs turístic amb que compta Otos, un llogaret de la Vall d’Albaida on al 2005 nasqué la ruta dels rellotges de sol. Un projecte que va consistir en la creació de 8 rellotges solars d’artistes valencians amb gran prestigi nacional i internacional com Manuel Boix, Toni Miró, Andreu Alfaro, Artur Heras o Rafael Amorós. A dia de hui el poble compta amb 32 rellotges de dissenys i característiques diverses. Any rere any, per iniciativa pública o privada se’n creen nous i és moment de conèixer les noves incorporacions de la mà de Joan Olivares, gonomonista i constructor d’aquests instruments.

El primer que visitem és el Rellotge del Llavador que homenatja a la dona. Ha estat dissenyat per dissenyat per Toni Espinar i s’anomena així per estar ubicat al llavador, instal·lació restaurada recentment.

 

 

A més a la part interior del llavador, trobem un mural, també d’Espinar que ha reproduït una fotografia antiga on veiem a tres dones rentant la roba al llavador.

 

 

Ara ens desplacem fins al monument commemoratiu de la conquesta de València pel rei Jaume I que compta amb un marcador solar que assenyala la data del 9 d’octubre.

 

 

A part del dia dels valencians, aquest rellotge marca una única hora, les 12 del migdia.

 

 

Ubicat en una casa particular trobem aquest rellotge agnomònic; és a dir no té gnòmon i cada número és un rellotge independent.

 

 

Funciona de manera que el número que corresponen a l’hora en la que ens trobem projecte una ombra lineal.

 

 

De Jordi Albinyana és el rellotge més gran de la ruta, el Rellotge dels Migrants, un homenatge als centenars d’otosins que emigraren a Amèrica i Europa arran de la crisis de la fil·loxera el 1910. És una obra espectacular que recrea icones representatives d’ambdós cultures, l’otosina i l’argentina. Altra de les seues particularitats és que aquest rellotge marca l’hora de Buenos Aires.

 

 

Per últim i creat fa 5 anys és aquest rellotge que sota el títol “L’Horta del Tio Bruno” homenatja a tots els llauradors i molt especialment al tio Bruno. Fins i tot el gnòmon forma part d’una antiga aixeta però aquest rellotge és interessant també per altres raons.

 

 

Són rellotges de sol però també obres d’art d’una qualitat certificada per les firmes dels seus autors i que tothom pot descobrir a través d’aquesta ruta amb visites guiades que continuen realitzant-se seguint el protocol especial per covid. Més informació al telèfon de l’Ajuntament 96 235 82 35.

 

 


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.